Maskinforum

Historian om husets viktigaste del

Självklart är själva taket lika gammalt som den mänskliga civilisationen: när vi flyttar ut ur grottan och tycker att den öppna himlen inte alltid är det bästa valet, börjar vi bygga hyddan, vars tak har enkelt gräs, mossa eller bark. Än idag är dessa material fortfarande fullt fungerande mossstugor som kan rädda liv i nödsituationer, och stora löv används som permanenta tak i många delar av världen.
I Skandinavien använder vi traditionellt tegel för att täcka våra tak – åtminstone under de senaste tusen åren. Men takpannans historia är äldre än detta. Redan tusen år före Kristus lärde sig den kinesiska civilisationen att använda tegelstenar för takläggning, och även de antika grekerna och romarna kände till detta hantverk.

Att med jämna mellanrum byta tak är inte bara nödvändig för att öka värdet på hemmet, utan är absolut nödvändig för att undvika strukturella skador på andra delar av hemmet och för att förhindra exempelvis läckage vid oväder. Men det är lite av en konst att göra ett takbyte, det är inte bara att slita bort det gamla taket för att sen lägga på ett nytt utan planering. I en situation är du behöver utföra ett takbyte finns då Takspecialisterna.

Takspecialisterna är företaget att vända sig vid antingen takbyte eller takbesiktning i Stockholm, deras proffs har års av erfarenhet inom takläggning för att du ska få ett säkert tak som håller länge, och som är lagt enligt regelverket för att passera takbesiktningar när du sen planerar att sälja fastigheten.